Żywienie dzieci
Żywienie dzieci
W przedszkolu dużą wagę przykładamy do zdrowego stylu życia.
Dzienna stawka żywieniowa wynosi 8 zł
Codziennie zapewniamy cztery smaczne posiłki:
Śniadanie
II śniadanie
I danie obiadowe – zupa
II danie obiadowe
- Stawiamy na świadome, zdrowe żywienie, spełniając wszystkie normy w zakresie prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym i ucząc zdrowych nawyków żywieniowych.
- Wszystkie posiłki są przygotowywane w naszej kuchni. Przekonani o tym, jak ważna jest pełnowartościowa i zdrowa dieta, dbamy o to, by posiłki w przedszkolu były przygotowywane zgodnie z normami zalecanymi przez dietetyków dziecięcych, dlatego nadzór nad pracą kuchni od wielu już lat sprawuje doświadczona starszy intendent, która opracowuje dla naszych dzieci menu w zależności od pory roku i dba o prawidłowe i zgodne z przepisami ich przygotowanie.
- Korzystamy tylko z artykułów spożywczych najwyższej jakości od sprawdzonych dostawców.
- Zachęcamy do jedzenia i do próbowania nowych dań, aby dzieci odkrywały bogactwo smaków.
- Dzieci spożywają posiłki w spokojnej i miłej atmosferze, o regularnych porach, estetycznie serwowane na ładnej i ujednoliconej zastawie. Wpływa to korzystnie na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, na które bardzo zwracamy uwagę.
- W przedszkolu wdrożony jest system HACCP. System HACCP oraz personel z długoletnią praktyką gwarantują bardzo dobrą jakość przygotowywanych posiłków.
- Aktualny jadłospis jest co tydzień wywieszany w przedszkolu na tablicy informacyjnej oraz jest dostępny dla rodziców na stronie iPrzedszkola
Talerz zdrowego żywienia
utworzone przez dr Katarzyna Wolnicka
Zalecenia zdrowego żywienia w sposób prosty i przejrzysty zilustrowano graficznie w postaci talerza pełnego różnorodnych produktów, który symbolizuje zalecane proporcje poszczególnych grup produktów w całodziennej diecie. Dodatkowo wokół talerza znajdują się kategorie zaleceń „Jedz mniej”, „Jedz więcej” oraz „Zamieniaj”, w których wymienione zostały poszczególne grupy produktów. W grafice pojawia się również element aktywności fizycznej i potrzeby utrzymania masy ciała w normie.
https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/Talerz-plakat-MALY.pdf
Wykaz alergenów w posiłkach
Na tablicy przy jadłospisie jest wywieszona informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych. W jadłospisach dziennych są umieszczane informacje ALERGENY i podane są ich numery. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.
Lista składników alergennych zgodna z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE)NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.
Skrót |
Opis alergenu |
Oznaczenie |
Produkty, które mogą zawierać alergen |
1 |
Zboża zawierające gluten: pszenica, jęczmień, owies, żyto, orkisz, produkty pochodne |
Produkty spożywcze oraz wypieki na bazie ziaren zbóż z opisu alergenu: skrobia, mąka, krupczatka, kasza manna, kuskus, kaszka kukurydziana, kasza jęczmienna, płatki, otręby, produkty pełnoziarniste, kiełki pszenicy |
Makaron, naleśniki, bułka tarta, mieszanki zbóż, chleb, wypieki, torty z kremem, ciasta, ciastka, herbatniki, słód, kawa zbożowa, napoje na bazie kakao, mieszanki przypraw, hydrolizowane białko pszeniczne w przyprawach, batony czekoladowe, batony zbożowe |
2 |
Skorupiaki i produkty pochodne |
|
|
3 |
Jaja i produkty pochodne |
Jaja |
Biszkopty/sucharki, bezy, torty z kremem, ciasta, wypieki, desery, lody, makaron jajeczny |
4 |
Ryby i produkty pochodne |
Ryby |
Żelatyna |
5 |
Orzeszki ziemne i produkty pochodne |
Olej arachidowy |
Mieszanki orzechów, bakalie |
6 |
Soja i produkty pochodne |
Sojowe: ziarno, mąka, kasza, mleko, desery, nierafinowany olej, lecytyna, białko, kiełki soi |
Sojowe: przyprawy, chleb, wypieki, burgery, wyroby wędliniarskie, niskotłuszczowe produkty na bazie mięsa mielonego |
7 |
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) |
Białko mleczne, hydrolizat białka mlecznego, kazeina, białko serwatkowe, laktoalbumina, laktoza, mleko, mleko w proszku, serwatka, śmietana, kwaśna śmietana, maślanka, zsiadłe mleko, mleko skondensowane, jogurt, kefir, ser twarogowy, masło |
Margaryna, tłuszcze roślinne, czekolada, wypieki, desery |
8 |
Orzechy różne, migdały, i produkty pochodne |
Olej na bazie różnych orzechów, krem orzechowy do smarowania pieczywa, pasta orzechowa, masło orzechowe |
Marcepan, nugat, krem orzechowo-nugatowy do smarowania pieczywa, torty z kremem, ciastka, wypieki, desery, bakalie, gotowe przekąski, musli |
9 |
Seler i produkty pochodne |
Seler korzeniowy, naciowy, liść selera, soki warzywne z zawartością selera, sól selerowa |
Mieszanki przypraw, curry, produkty wędliniarskie oraz mięsne |
10 |
Gorczyca i produkty pochodne |
Ziarno gorczycy, musztarda, olej gorczycowy, kiełkujące nasiona gorczycy |
Wędliny i produkty mięsne, curry, mieszanki przypraw, warzywa konserwowe |
11 |
Nasiona sezamu i produkty pochodne |
Nasiona sezamu, oleje, mąka, sól sezamowe |
Chleb, wypieki, krakersy, płatki śniadaniowe, desery |
12 |
Dwutlenek siarki i siarczyny |
Dwutlenek siarki i sole kwasu siarkawego |
Suszone owoce |
13 |
Łubiny i produkty pochodne |
|
Białka roślinne |
14 |
Mięczaki i produkty pochodne |
Owoce morza |
|
Zgodnie z informacjami od producentów, użyte produkty gotowe np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.